Elise Bilardie (36 jaar) stapte begin dit jaar over van een groot internationaal ingenieursbureau naar Aveco de Bondt. Als senior adviseur Constructies werkt ze aan verschillende projecten tegelijk en heeft ze veel contact met opdrachtgevers, architecten en andere stakeholders.
“Als senior adviseur Constructies stuur ik het constructieve ontwerp van woon- en utiliteitsgebouwen aan. Zo werk ik nu aan een multifunctionele accommodatie in Almkerk, waarin onder andere drie basisscholen, een kinderdagopvang en een gymzaal komen. Verder ben ik betrokken bij de herontwikkeling van de voormalige Scheikunde-faculteit van de TU Delft tot een woningbouwlocatie.”
Afwisseling & Verantwoordelijkheid
“Wat mij energie geeft in mijn werk? Dat is de afwisseling in projecten. Daarom heb ik bewust voor Aveco de Bondt gekozen. Hier kan ik aan meerdere, middelgrote projecten tegelijk werken en schakel ik niet alleen met collega’s, maar ook met opdrachtgevers, architecten en andere partners in het bouwteam. Kunnen we bijvoorbeeld constructieve aanpassingen doen waardoor we ondankse de stijgende bouwkosten toch binnen budget kunnen blijven? Je kunt hier met je kennis en advies echt een verschil maken. Uiteindelijk is dat voor mij belangrijker dan dat er een prestigieuze naam op je salarisstrookje staat.”
Sociale bedrijfscultuur
“Ik werk zelf op de vestiging in Nieuwegein. Er zijn daarnaast constructie-afdelingen in Holten en Eindhoven. Ik werk regelmatig samen met constructeurs en modelleurs van die vestigingen. Wat me in korte tijd is opgevallen is dat Aveco de Bondt een hele sociale club is. Collega’s zijn niet alleen geïnteresseerd in wat je doet, maar ook in wie je bent. Verder wordt er goed gelet op de werkdruk: is die niet te hoog? Wat helpt is dat ik zelf kan bepalen waar ik werk: op kantoor of thuis. Daardoor kan ik mijn werk makkelijker combineren met het halen en brengen van mijn kinderen.”
Meeschrijven aan tenders
“Bij Aveco de Bondt kan ik meerdere taken combineren, wat voor mij een pré is. Ik schrijf bijvoorbeeld plannen voor tenders. We hebben net een mooie opdracht gewonnen voor de constructie van een groot schoolgebouw voor Windesheim in Almere. Bij het schrijven van zulke plannen haal ik vaak kennis op bij andere disciplines. Ik schakel onder meer met onze duurzaamheidsadviseurs om te sparren over de materiaalgebonden milieubelasting van verschillende constructietypes.
Duurzaam construeren
Ik heb mezelf daar in de afgelopen jaren in verdiept en krijg hier de ruimte om die kennis breder in te zetten en te delen met collega’s. Zaken als losmaakbaarheid en circulariteit krijgen steeds meer aandacht in onze constructieve ontwerpen. Ook in bouwteams denk ik regelmatig vanuit duurzaamheidsperspectief mee over het ontwerp. Zo werd laatst in een bouwoverleg voorgesteld om uit kostenoogpunt de binnenwanden van een school in kalkzandsteen te bouwen. Ik geef dan aan dat je door zo’n keuze vastzit aan de structuur van je gebouw. Het is dan lastig om de school anders in te delen als over tien jaar je visie op onderwijs verandert.”